Oikeusasiamies on sitten ottanut kantaa Helsingin kaupunginhallituksen ja henkilöstökeskuksen päätökseen/velvoittavaan ohjeeseen, että työntekijöiden tupakointikielto koskisi myös ns. kahvitaukoa. Eli kahvitauolla tupakointi ei ole luvallista.

http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/oikeusasiamies_tupakointikielto_helsingin_tyopaikoilla/

Onko tällaisilla kielloilla todellista vaikutusta siihen, kuinka tehokkaasti työntekijät tekevät työnsä. Määrätyissä työtehtävissä voi nimittäin lorvailla ihan miten paljon oma moraali vaan antaa myöten. Taukoja työn tekemiseen kun ovat niin wc:ssä käynti, siirtyminen pukukopilta varsinaiseen työpisteeseen ja päin vastoin, verkkolehtien lukeminen, verkkopankkitoimenpiteet, kälättäminen käytävässä ymv.

Tupakointikiellolla ilman muuta voidaan saada muutama henkilö vähentämään tupakointia ja muutama voi vaikka lopettaakin sauhuttamisen. Se on hyvä. Mutta eikö suuren ja mahtavan pääkaupungin henkilöstöhallinnon virkamiehillä olisi tähdellisempääkin tekemistä kun vahtia, mitä kahvitauolla todellisuudessa tehdään.

Voisiko työantaja miettiä, että palkitsisi tupakoinnin lopettaneita henkilöitä jotenkin? Saahan Fortumin pääjohtajakin vajaan miljoonan euron vuosipalkan lisäksi noin neljännesmiljoonan suorituspalkkioita: eli johtajalle maksetaan palkan lisäksi siitä, että suorittaa. Ja em. korvausten lisäksi tulee vielä muut kannustimet ja lisäeläkkeet.